Bütün herkesin diline düşen, El Nino denen fenomen hakkında burada konuşmuştuk. Merak edenler bakabilir. Bildiğiniz gibi El Nino’da Pasifik Okyanusunun bir kısmı ısınıyor. Bu ısınmaya El Nino deniyor. Isınan suyun bölgelerine göre, Nino 1+2, Nino 3, Nino 3.4 ve Nino 4 olarak isimlendiriliyor.
Yukarıda ki haritada da görebileceğiniz gibi, ısınan su ne kadar doğuya giderse isimleride değişiyor. Şimdi bu senenin Nino kaç olduğunu bulalım.
Bu harita bugün yani 26 Kasım itibari ile tüm dünyada ölçülmüş SST (Sea Surface Temperature yada Deniz Yüzeyi Sıcaklığı) anomalilerini (TDK’ya göre “Normalden uzaklaşma veya sapma”) gösteriyor. Az önceki haritaya bakacak olursanız, su sıcaklığının neredeyse Nino 4 Bölgesine kadar normalden daha sıcak olduğunun görürsünüz. Tüm bölgeler de normalden daha sıcak sular gözlendiği için bu sene “Full Basin” denilen bir durum görüyoruz.Bunu da bulduğumuza göre devam edebiliriz.
Bazı kişiler, kurumlar ve daha birçok yer tarafından El Nino’nun kışı geciktirdiğine yada ülkemiz adına çok fazla etkisi olduğunu söylüyorlar. Külliyen yalan. El Nino’nun asıl etkisi tropikal bölgeleridir. Zaten birazdan her ENSO Bölgesi (Nino 3.4 felan) için ne gibi etkiler yarattıklarına bakacağız.
Nino 3.4

Nino 3.4 ile 500 mb Jeopotansiyel Yükseklik Anomali İlişkisi
Öyle ahım şahım bir ismi olduğuna bakmayın. Şöyle düşünün yeşilden kırmızıya gidildikçe yüksek basınç hakimiyeti, maviden mora gidildikçe ise alçak basınç hakimiyeti artıyor. Ülkemize ise bir etkisi yok.

Nino 3.4 ile Yer Sıcaklığı İlişkisi
3.4 durumunda ise gene sıcaklığında ülkemizler hiçbir ilgisi yok.
Nino 4

Nino 4 ile 500 mb Jeopotansiyel Yükseklik Anomali İlişkisi
Nino 4 durumunda da ayn şekilde ülkemize bir etkisi yokken, sadece İskadinavya tarafında uzak bir etki göze çarpıyor. Aralarında ise pozitif korelasyon var. Yani, Nino 4 ne kadar kuvvetli olursa o kadar yüksek basınç görülme ihtimali oluyor.

Nino 4 ile Yer Sıcaklığı İlişkisi
Nino 4 durumunda da ülkemize sıcaklık bakımından herhangi bir etki yok. Bu sefer etkisi altında kalan yer İspanya civarı olmuş. Orada ise pozitif korelasyon var. Yani Nino 4 ne kadar kuvvetli olursa, yer seviyesi o kadar sıcaklık oluyor.
Nino 3

Nino 3 ile 500 mb Jeopotansiyel Yükseklik Anomali İlişkisi
Nino 3 durumunda ise etki tüm Akdeniz ülkelerine yayılmış gibi. İspanyadan Türkiye’ye kadar pozitif korelasyon gözüküyor. Yani Nino 3 ne kadar kuvvetli olursa, o kadar yüksek basınç gözlenebiliyor.

Nino 3 ile Yer Sıcaklığı İlişkisi
Yer sıcaklığı ilişkisinde ise, Güney Avrupa (Türkiye dışında) ve Doğu Avrupa’nın çoğunda pozitif korelasyon gözlenmiş. Yani, ne kadar kuvvetli Nino 3 görülürse yer seviyesi sıcaklıklarıda bir o kadar artabiliyor.
Nino 1+2

Nino 1+2 ile 500 mb Jeopotansiyel Yükseklik Anomali İlişkisi
Nino 1+2 durumunda ise neredeyse tüm Avrupa’da pozitif korelasyon gözlenmiş. Yani ne kadar kuvvetli Nino 1+2, neredeyse tüm Avrupa’da o kadar Yüksek Basınç hakimiyeti.

Nino 1+2 ile Yer Sıcaklığı İlişkisi
Nino 1+2 durumunda ise tüm Avrupa’da pozitif korelasyon gözlenirken, ülkemizde İç, Doğu ve Güneydoğu bölgelerde negatif korelasyon gözlenmiş. Yani Nino 1+2 durumu ne kadar kuvvetli olursa, o bölgelerimizde o kadar düşük sıcaklıklar ölçülmüş.
El Nino’nun çeşitli bölgelerdeki ülkemize ve Avrupa’ya nasıl etkiler yaptığını gördünüz. Zaten 2015-2016 Kış Tahminimizde (burada) önemli El Nino senelerinde ülkemizde kışların nasıl geçtiğine değinmiştik. Umarız artık El Nino ülkemize şöyle böyle etkiler yapıyor demezsiniz. El Nino’nun ülkemize etkisi ciddi derecede azdır. Ancak bu sene Full Basin gözlendiği için tüm bölgelerde ki etkileri göze almalıyız. Yani Nino 1+2’de görülen Yüksek Basınç hakimiyetini bu Kasım ayı boyunca yaşadık. Neyse, siz bu güzel yağmurlu havada bu yazıyı sindire sindire okuyun. Belli mi olur ? Belki Aralık ilk haftadan sonra kar yağarken okursunuz. Sağlıcakla kalın…
Full basin tüm ENSO bölgelerini kapsıyor demektir. Yani 1.2 de var 3 de var 3.4 de var 4 de var. Bu bölgelerin hepsinde de sıcaklık anomalisi 0,5 derecenin epey üzerinde ve güçlü bir El Nino durumu var. Yani yukarıda paylaştığın korelasyon haritaları içinde 1.2 olanı da dikkate almalıyız demektir bu. Kısacası -bu seneye özel olarak konuşuyorum- “El Nino’nun bize etkisi olmaz” diyemeyiz..
BeğenLiked by 2 people
Bir tek 3.4 olsa etkisi yok denecek kadar az diyebiliriz yani. Anladım şimdi teşekkürler 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Araştırman güzel ama bazı noktaları düzenlemek gerekiyor. Bu sene Nino’nun kaç olduğuna bakalım şeklinde bir ifade var yazıda. Bu ifade doğru değil. ENSO başlıca 4 bölgeye ayrılmıştır. Bunlar Nino 1.2 / Nino 3 / Nino 3,4 ve Nino 4 tür. Bu bölgelerdeki sıcaklık anomalisine göre de ayrı ayrı grafikler oluşturulmakta ve takibi yapılmaktadır. Bu sene full basin denen ve tüm ENSO bölgelerinde etkisini gösteren bir El Nino yaşamaktayız. http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/figure2.gif Bu nedenle yukarıda paylaştığın tüm korelasyon haritalarını dikkate almamız gerekir. Sadece 3,4 bölgesiyle sınırlı bir El Nino olsaydı daha farklı düşünebilirdik belki fakat 1.2 bölgesinde de güçlü bir El Nino var ve bu bölgedeki anomalinin Avrupa kıtasına olası etkileri kanıtlanmış. Basınç ortalamaları ciddi şekilde yükseliyor. Hem yaşadığımız kasım ayı kem de çok muhtemeldir ki aralık ayının büyük bölümü yüksek basınç etkisinde geçmiş olacaktır ve bir bakıma tekrardan doğrulaması yapılmış olacaktır.
BeğenLiked by 1 kişi
Yani 3.4’e uzandığı için 3.4 diyemeyiz. Her bölgede etkili olduğu için bu sene full basın diyoruz. Doğru mu anladım ?
BeğenBeğen